• Grootste glutenvrije assortiment van NL
  • Binnen 1 a 2 werkdagen in huis
  • Gratis verzending vanaf €45
Hoe leef ik glutenvrij?
Eet geen tarwe, haver, rogge en gerst
In welke producten zitten gluten?
In gewoon brood, deegwaren, (ontbijt)koek en gebak zitten gluten. Ook zitten gluten vaak verborgen in sauzen, bloem voor het binden van sauzen, soep, bier, veel kant en klare producten en producten met in de allergie-informatie “bevat gluten”.
Wanneer kan ik veilig glutenvrij eten?
Om problemen te voorkomen, kun je vertrouwen op producten die het logo “zonder gluten”
Welke producten bevatten geen gluten?
Rijst, maïs, soja, boekweit, aardappelen en tapioca zijn optimale meelsoorten, die geen gluten bevatten.
Kom ik voedingsstoffen tekort, wanneer ik glutenvrij eet?
n het glutenvrije dieet ontbreken de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Daarom wordt aangeraden om glutenvrije producten te gebruiken die hier rijk aan zijn:

  • Maïskorrels, -vlokken en -zemelen
  • Boekweitkorrels en -vlokken
  • Quinoa en amaranth
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten
  • Lijn-, sesam- en maanzaad
  • Zonnebloempitten
  • Groente, fruit en rauwkost
  • Gedroogde en gekweekte zuidvruchten
  • Noten
  • Aardappels
  • Fibrex (bietenvezels
  • Fruitvezels

    Bij het bakken van glutenvrij brood wordt geadviseerd om gejodeerd zout (JOZO zout) of bakkerszout te gebruiken. Bakkerszout bevat 2 keer zoveel jodium als JOZO zout. Het is belangrijk dat bakkerszout uit een glutenvrije omgeving komt. Bij bakkers, die niet glutenvrij bakken, kan bakkerszout besmet raken met gluten.

    Ook zeevis,  zoals kabeljauw en haring, halfvolle/volle melk en ei zijn jodiumrijk. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseert voor volwassenen 150-300 microgram jodium per dag, voor kinderen is de aanbeveling lager. Twijfelt u neem dan contact op met uw diëtist.

  • Wanneer u naast een glutenvrij dieet ook een lactosebeperkt of lactosevrij dieet moet volgen, is het belangrijk dat u voldoende calcium binnenkrijgt. Kies daarom voor sojamelk, waaraan calcium is toegevoegd. Mensen met botontkalking (osteoporose) hebben extra calcium nodig. Het kan dan nodig zijn extra calcium in de vorm van tabletten te gebruiken. Twijfelt u neem dan contact op met uw diëtist.
Wat moet ik doen, wanneer ik toch gluten heb gegeten
Wanneer u start met een glutenvrij dieet zal dit vaker voorkomen. Zodra u eenmaal gewend bent aan het dieet zal dit slechts sporadisch voorkomen. Houd de oorzaak bij in een dagboek of agenda en beperk u direct weer tot de uitgangspunten van het dieet. Mocht de reactie van het lichaam als gevolg van het eten van gluten aanhouden, wend u dan tot uw huisarts of diëtist