• Grootste glutenvrije assortiment van NL
  • Binnen 1 a 2 werkdagen in huis
  • Gratis verzending vanaf €45

Iemand die ziek is door het eten van gluten kan last hebben van diarree, maar ook van verstopping. Van gewichtsverlies, maar ook van overgewicht. De ziekteverschijnselen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of een tarweallergie. Of zelfs met stress of ouderdom. De eerste verschijnselen van coeliakie treden bij baby’s vaak op als ze voor het eerst gluten krijgen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerst broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan echter dat er al jaren sprake is van vage klachten.

Symptomen?

De klassieke en meest voorkomende symptomen van coeliakie bij baby’s zijn:

Na het tweede of derde levensjaar of bij volwassenen zijn de symptomen minder gemakkelijk te herkennen. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde symptomen ontbreken, hierdoor spreekt men van atypische coeliakie. De verschijnselen breiden zich in dit geval minder opvallend uit, beïnvloeden de groei en zorgen er voor dat het lichaam stoffen, die belangrijk zijn voor de groei en de weerstand minder gemakkelijk of niet opneemt.

Erfelijkheid?

Coeliakie manifesteert zich vaak bij mensen met genetische kenmerken, die behoren tot de groep van histocompatibiliteitsfactoren (HLA). Wanneer er bij mensen in een familie coeliakie vastgesteld is, is er een kans van 10% dat mensen met dezelfde familieband een gelijke diagnose vastgesteld krijgen. Langdurige borstvoeding kan de diagnose voorkomen. Zo is het broers of zussen van coeliakiepatiënten aan te raden om langer borstvoeding te geven en de voeding met tarweproducten uit te stellen tot na het eerste levensjaar.

Huisarts

Denkt u dat u of uw kind misschien wel coeliakie heeft? Ga dan naar uw huisarts. Begin niet met een glutenvrij dieet voordat een arts heeft vastgesteld of er sprake is van coeliakie.